Hrnec z porézní hlíny
Hliněný hrnec má dlouholetou tradici. Již staří Římané si byli vědomi jeho neocenitelných výhod při vaření.  Dnes nás však vše, co se týká vaření v oblasti racionální výživy, nesmírně zajímá. A proto hledáme způsoby vaření a pečení, jen abychom vařili zdravě. Tak se dočkaly i starodávné římské hrnce své renesance. Dá se v nich totiž péci bez tuku a tekutin, čímž nedochází k odplavování vitamínů. Navíc se zachová skvělá vůně pokrmů.
měděný hrnec
Z porézní hlíny se vyrábějí nádoby nejrůznějších tvarů, jejich povrch je často krásně zdobený. Jedna z nejoblíbenějších hliněných potřeb je tzv. římský hrnec, který se hodí k přípravě téměř všech druhů pokrmů.
Abyste vykouzlili ty nejlahodnější pokrmy, nemusíte se vůbec řídit pokrokem, stačí důvěřovat našim starým předkům. Ti sice neměli nerezové hrnce a kastroly s centimetrovým dnem, ale i tak byli velcí labužníci a gurmáni.

Kdo vaří v hliněném hrnci, mel by se řídit následujícími zásadami:
·         Nejčastěji se používá v troubě.
·         Nikdy ho nestavte na přímý oheň nebo na rozpálenou elektrickou plotnu.
·         Pozor na křehkost hrnců. Měli byste ho zasouvat do studené trouby.
·         Při použití hrnců nedochází k potřísnění nebo znečištění trouby. Ideální.
·         Maso nemusíte celou dobu podlévat, a přesto bude křehké a s křupavou kůrčičkou
·         Před pečením se namočí na deset patnáct minut do studené vody. Hlína do sebe vtáhne vlhko, díky čemuž se pak jídlo v troubě nepřipaluje a nevysychá.
·         Před každým použitím by se měl poklop polít studenou vodou. Je to velice důležité pro varný proces.
·         Pokud bude během vaření zapotřebí dolít trochu vody, musí být zásadně teplá.
·         Abyste neudělali přece jen nějakou tu chybičku, řiďte se radami a návodem u každého nového výrobku.
kvalitní pánev 
Substance zvaná polytetrafluoretylen
Teflon. Nejhladší materiál na světě. Teflon R vyrábí americká firma DuPont a má na něj i patentová práva. U nás se vyrábí zboží (kromě hrnců a pánví také koláčové, dortové, bábovkové formy, srnčí hřbety) s dvouvrstvým povrchem o tloušťce 25 mikronů z materiálu Teflon R Classic.
Jeho největší úspěch tkví ve skvělých vlastnostech. Pokrmy se nepřipalují ke dnu a lze je připravit zcela bez tuku. Teflonové pánve jsou vhodné pro přípravu dietních pokrmů. Před prvním použitím je třeba pánev či hrnec vytřít do sucha a tence potřít tukem. Po ukončení vaření nalijeme do nádoby saponát a horkou vodu. Mytí bude hračka. Při práci s teflonovým nádobím nesmíme používat ostré předměty. To znamená – pozor na škrábance.

Síla vaření v hliněných a teflonových hrncích
Ohodnoťte příspěvek